Felfüggesztette az ügyvédi kamara Gyurcsány ügyvédjét, az elítélt bűnöző Czeglédy Csabát

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagságát a Vas Megyei Ügyvédi Kamara – írja a PestiSrácok.hu. A Magyar Ügyvédi Kamara Etikai Bizottságánál Budai Gyula már 2018 márciusában kezdeményezte a lépést, miután Gyurcsány ügyvédjét olyan köztörvényes bűncselekményekkel vádolják, amelyek sok évi börtönnel fenyegetettek, és amelyek mellett szerinte abszurd, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi munkát lát el, önkormányzatokat képvisel és költségvetési iratanyagokhoz fér hozzá, miközben költségvetési csalás ellene a vád. Ráadásul Czeglédyt korábban már jogerősen elítélték. Gyurcsány ügyvédje a közösségi oldalán kikelt magából, az országos kamarai elnököt, Bánáti Jánost támadja. Azt is megüzente, hogy megtámadja a határozatot, és párjával közös irodája addig is folytatja a munkát, továbbra is teljesítik a megbízásaikat, csak majd ő személyesen nem állhat ott védenceik, ügyfeleik mellett a bírósági tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője több ízben is a Vas Megyei és a Magyar Ügyvédi Kamara etikai bizottságához fordult Czeglédy Csaba miatt. Először 2018 márciusában, azután, hogy vádat emeltek bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt Gyurcsány Ferenc ügyvédje, a baloldali politikus ellen. Legutóbb Budai akkor írt a kamarának, amikor kiderült, hogy a Czeglédy-ügyben egy Binszki József nevű ügyvéd úgy vállalta el három vádlott védelmét, hogy előtte velük érdekellentétben álló, beismerő vallomást tett, és ügyészséggel egyezséget kötött vádlottat képviselt. Budai Gyula szerint Binszki József, aki amúgy a DK politikusa, trükkel, szándékosan akasztotta meg a Czeglédy elleni büntetőeljárást.

Budai Gyula akkor azt mondta a PestiSrácok.hu-nak: a Magyar Ügyvédi Kamarának Binszki és Czeglédy kamarai tagságát is fel kellene függesztenie; ehhez törvényi lehetősége és módja is van, mégsem tesznek semmit. Egy legalább tíz-tizenöt évnyi börtönbüntetéssel fenyegetett vádlott önkormányzatokat képviselhet, bizalmas információkhoz és adatokhoz juthat, ami nonszensz - mondta Budai Gyula.A Vas Megyei Ügyvédi Kamara most úgy döntött, felfüggeszti Czeglédy Csaba kamarai tagságát. Ez pedig azt jelenti, hogy bár mint minden eljárás esetében, ebben is van lehetőség jogorvoslatra, ha a felfüggesztés érvénybe lép, onnantól fogva Czeglédy Csaba nem folytathat ügyvédi munkát.

Ez komoly gondot jelenthet majd az ügyvéd-politikusnak, aki a mai napig több vezető ellenzéki politikust, sőt önkormányzatot képvisel. Az önkormányzati választások után baloldali vezetésű önkormányzatok adtak feladatokat Czeglédy társával közös ügyvédi irodájának. Niedermüller Péter és László Imre DK-s fővárosi polgármesterek rögtön többet is, nemcsak a peres ügyekben való képviseletre, hanem átvilágításra is. A Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodát ezen megbízások után évi több millió forint megbízási díj illeti, közpénzből. Csak Erzsébetváros négy szerződéssel összesen ötvenmilliót fizet ki a költségvetési csalással vádolt ügyvéd irodájának. Újbuda is három szerződést kötött az irodával, amelyek alapján tavaly októbertől 2021. január végéig legkevesebb húszmillió forintot fizetnek ki Czeglédyéknek.

– mondta Budai Gyula a Pesti Srácoknak.

Czeglédy Csaba a közösségi oldalán rátámadt az amúgy baloldali szimpátiájáról ismert Bánáti Jánosra (2002 után a baloldali kormányok alatt igazságügyi miniszterként is szóba került a neve), a Magyar Ügyvédi Kamara elnökére, akit hajlékony gerincű Fidesz-kollaboránsnak nevezett.

Bánáti egyébként a Pesti srácoknak azt mondta: eddig még nem is értesült a döntésről. Azt nagyon frissen hozta a Vas Megyei Kamara, az országos kamara még nem kapott erről tájékoztatást.

Czeglédy annyira dühös, hogy azzal fenyegetőzött, hogy ezután is dolgozni fog - ami bűncselekmény lenne, "zugírász" lenne.